| Автор |
Съобщение |
Truden
----------

Регистрирация: Aug 01, 2003
Местожителство: Johannesburg
|
Пуснато на:
10 09 2006 11:38 Заглавие: |
  |
| mvelchevabg написа: |
Иска ми се да подискутираме Труден - и за Кетер и за Хохма и за Бина...(Зеир анпин и Малхут по-ПОСЛЕ)...
|
Ми разкажи каквото си научила, а после може и да подискутираме, MargaritE  |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
mvelchevabg

Регистрирация: Jun 14, 2004
|
Пуснато на:
10 09 2006 19:22 Заглавие: |
  |
Наистина ли Искаш Труден (радостно възклицание!!!)... Оценям го...
Полекичка ще се "движа"...Докато усетя ритъма ти/ви...
Кетер е желанието да бъдем насладени. Кли на ниво Хохма е неосъзнатото наслаждение - светлината изпълва кли, защото тя така е създадена. Чисто теxничен и неосъзнат от кли процес. Едвa в Бина едновременно с наслаждението кли продобива усещането за себе си като за получаваща. Това е пак заложено в кли...няма откъде другаде да дойде "самоосъзнаването" освен чрез свойството на светлината, която я изпълва. Бина усеща светлината като даваща наслаждение, а себе си като получаваща наслаждение от светлината.
За да отворя въпроси Труден само ще маркирам един от важните моменто в това усещане (според мен...не забравя никога това условие) - Първото съкращение (Цимцум алеф)...Ако всичко принадлежи Нему...Ако Той е Творецът (ми)...Как бих могла да се доближа към Него ако Той е даващ, а аз получаваща...Какво бих могла да Му дам, ако всичко принадлежи Нему?...Как да стане доближаването...
MargaritE |
|
|
  |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
10 09 2006 19:45 Заглавие: |
  |
Ако всичко принадлежи Нему...Ако Той е Творецът (ми)...Как бих могла да се доближа към Него ако Той е даващ, а аз получаваща...Какво бих могла да Му дам, ако всичко принадлежи Нему?...Как да стане доближаването...
MargaritE |
Ми, това е което се опитвам да кажа и което е в основата на Трудното Знание - никой не НАМИРА Бог, защото никой не го познава.
Той Избира (ако трябва да се ползва тази дума) в кого да ДОЙДЕ, или Той е, който си спомня за себе си в някой от нас - хората.
От основните 88 точки в Трудното Знание:
| Цитат: |
75) Никой не отива при Бог
76) Бог прибира своите от Пътя си |
Мога ли да те помоля да бъдеш по-ясна в терминологията и да обясняваш като какво е кли и другите непознати думички  |
_________________ .: От всичко, което казах и не казах, най-важното е Онова, което не разбрахте :.
From everything that I wrote, and I didn't write, the most important is That which you couldn't understand. |
|
   |
 |
mvelchevabg

|
Пуснато на:
10 09 2006 20:15 Заглавие: |
  |
В Кабала кли има доста различни тълкyвания, които целят "усета" за онова, което Твореца е създал. Кли има значение на "желание". Но кли не е само желание за получаване (кли може и да ДАВА...), не е само и първоначално създадено от Твореца - кли израства и до ниво на Творение...
Според кабала (не знам дали не те дразни ако пиша понякога кабала с главна буква...за мен не е важно...). единственото което е създал Твореца е нещо, което Той няма в себе си - желанието за получаване. Създадено е нещо от Нищото...Той не е могъл да има това желание да получи наслаждение в себе Си...
Цимцум алеф - Бина осъзнавайки себе си като противоположна Нему е имала избор...Ако със всяко наслаждение за себе си се е отдалечавала от свойствата на Даващия, тя (кли в Бина) е избрала да спре да получава...Първо съкращение на приемането на светлината. Този закон действа оттук нататък на всички нива (това беше първото ми ясно усещане за Цимцум алеф). Мечтите не се сбъдват Труден - освен ако...(ПОСЛЕ).
Бидейки опустошена ... без светлина е усетила че не може да съществува без да приема, но да приеме е означавало да се отдалечава от Него....И тогава...е дошло първоо приемане на порция светлина, но само дотолкова, доколкото това е приемане не заради себе си (въпреки че желанието е било СИЛНО) а заради Него - първия алтруистичен полъх...
Ще ти разкажа една история Труден (с нея Баал-ха-Сулам обяснява много разбрано и "по човешки" какво значи заради Него).
Ако ти ми дойдеш на гости (ето и мястото където ми се иска да те поканя у дома Труден...много ми се иска да ми дойдеш на гости...Добре ще си дошъл в моя дом) и аз съм приготвила трапеза като за скъп гост, то ти въпреки желанието си да опиташ от всичко което съм направила ми казваш "Не, благодаря, сит съм...похапнах вече у дома...А си гладен Труден и най би ти се искало да опиташ майсторството ми да те нагостя...И аз тогава ще увещавам - "Моля те...вземи си...опитай малко...ЗА МОЕ УДОВОЛСТВИЕ..."
Разбираш ли - ти на мен ми доставяш удоволствие - и от приемаш с промяната на НАМЕРЕНИЕТО ти се превръщаш в даващ...
Чела съм Трудното знание Труден и не само чела...Аз жив€ея/ях с неговата идея ... |
|
|
  |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
10 09 2006 21:41 Заглавие: |
  |
Много хубаво разказваш, MargaritE
Продължавай, а аз обещавам да ти дойда на гости  |
|
   |
 |
mvelchevabg

|
Пуснато на:
10 09 2006 22:32 Заглавие: |
  |
Страхотно Труден - да знаеш само как ще ти се зарадвам - имам да ти показвам толкова места...Ще се опитам да кача малко подгряващи снимки в Трудния албум.
За кабала - дано не съдиш за кабала по моите думи и внушения. Знаеш ли че едно от условията на кабала е че жена няма право да води група по кабала където има мъже. Въпросът е свързан с различността на "душата" ни...Нищо анти-феминистко. Само въпрос на различие.
Питал ли си се защо когато се опитваме да помагаме някому, то често се случва нещо което да развали приятелството ни с този на когото помагаме. Още една малка история за по-голяма яснота:
Един богат човек един ден срещнал приятел от детските си години. Съдбата не била много щедра към приятеля му - бил самотен и без дом, без хран, живэл от случайна "човечност" и "милосърдие" на "добри" хора.
Та той го поканил у дома си (имал същински замък...място - широо като сърцето му). Казал му - всичко което е мое е и твое...Нямай грижа за нищо! Така бедняка заживял под покрива на благодетеля си..Минало време, но той не се чувствал щаслив. "Какво има друже?"-попитал го богатия, от какво си недоволен, какво ти липсва...Имаш всичко..Което е мое е и твое...
"Благодарен съм ти братле...само че аз искам да мога и аз като тебе да бъда БЛАГОДЕТЕЛ, да мога САМ да ти предложа покрив, храна..Да бъда Ти"
Лекичка седмица..
МаргаритЕ |
|
|
  |
 |
Truden
----------

|
Пуснато на:
10 09 2006 22:50 Заглавие: |
  |
| Знаеш ли че едно от условията на кабала е че жена няма право да води група по кабала където има мъже. Въпросът е свързан с различността на "душата" ни...Нищо анти-феминистко. Само въпрос на различие. |
Душата на жената е като Бина, тя се променя според светлината, която е съпътства.
Затова и душата на жената е толкова красива, като отблясъци на многофасетъчен диамант.
Душата на мъжът е като Чокма (ти казваш Хохма).
Той знае, че всеки отблясък е негово отражение и се стреми да контролира светлината си. Мъжът има вроден усет за самоаналитичност.
Добрият мъж, знае как да "свети", за да бъде жената до него диамант, който отразява Светлината в нейната пълнота.
Тот, от чието Учение се предполага че произлиза и Кабалата, е владеел Светлината си така, че жена му е била Негов първи помощник.
Жените около Тот са познати като Богини. |
|
   |
 |
Mistique

Регистрирация: Feb 01, 2004
|
Пуснато на:
01 11 2006 23:50 Заглавие: |
  |
| Цитат: |
| Добрият мъж, знае как да "свети", за да бъде жената до него диамант, който отразява Светлината в нейната пълнота. |
Точно! Затова и мъжа се отъждествява със слънцето (положителната енергия), а жената - с Луната (отрицателната енергия). Както Луната отразява блясъка на Слънцето, така и жената - на мъжа. |
|
|
 |
 |
А.М.
Гост
|
Пуснато на:
24 09 2008 10:19 Заглавие: |
  |
Здравеите! Относно Кабала ви предлагам да прочетете от Гарет Наит Практическо ръководство... на издателство Аратрон.
"Сапо движението има начало и край"
Добре,а окръжноста?! Или осмицата?!
Открий неподвижното в подвижното!
За Кабала и думите...
В началото беше словото,но буквите и думите са неговата дреха! Така че всяка дума в Кабала е с голям смисъл и мъдрост!
Дървото на живота е живо за онзи който го разбира! И тук медитацията е от значение!
Интересното е че, то се разкрива пред всеки различно в зависимост от човека и духовната му нагласа. Никога не показва цялата си красота от веднаш, а го прави постепенно. Най-важното да имаш търление за да го видиш как блести!
Един ученик попитал своя учител, има ли нещо по-више от медитацията,и той му казал, да съзерцанието!
Аз съм който съм! |
|
|
| |
 |
|
|
|
Следващата тема
Предишната тема
Можете да пускате нови теми Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|