| ustremlenie_f написа: |
...
Интересува ме дали ако се интересуваш от други религии от твоята, но вярваш от все сърце в своята собствена, би ли могло да се счете това за предателство към твоя Бог?
. |
Хубав въпрос. Ако отговора на този въпрос е да, това означава че Бог е ревнив. Което би било странно според мен.
Тъй като темата е в под-форум Будизъм - от будистка гледна точка няма творяща, съдеща и наказваща сила - Бог.
Религиите са различни, както и хората са различни. Религиите имат различни учения и методи и различни цели. За един човек е по-подходяща една религия, за друг друга.
Целта на будизма е преживяването на нещата каквото са. Без страх, без надежда, без вчера и без утре, без гордост, без завист, без ревност, без гняв, без алчност, без невежество.
От будистка гледна точка ние сме съвършени в същността си. Това което гледа през очите ни и слуша през ушите ни, това което мисли мислите ни и е между и зад тях, това което наричаме ум е неродена, безкрайна ясна светлина. Това което ни пречи да осъзнаем това е егото ни - съвкупност от "смущаващи" емоции като гняв, гордост, завист... и закостенели, дуалистични идеи и навици.
Според мен най-важна е толерантността. Способността човек да може да приема и разбира различното и да не се опитва да налага собствените си разбирания на другите. |